субота, 6. август 2011.

RSCON 3 - организација и учешће


РСКОН 3 је скраћеница за трећу, до сада највећу, бесплатну глобалну он-лајн конференцију (Reform Symposium Conference 3) намењену свима онима који су запослени или су на било који други начин повезани са образовањем, реформама у образовању или осавремењавањем образовања путем интегрисања технологије у наставу. У трајању од 29. до 31. јула 2011. године, око 75 излагача и 12 афирмисаних и уважених говорника је одржало получасовне или једночасовне вебинаре, најчешће по 4 у исто време, на најразличитије теме, од представљања мноштва Веб 2.0 алата и конкретних примера за њихову употребу до општијих тема попут кратке историје финског образовања или редефинисања будућности учења.



Догађај је данима најављиван на друштвеним мрежама Твитеру и Фејсбуку, говорници су позивали на своје презентације и радионице, снимили кратак филм који представља њихову тему и поставили га на Ју-тјуб канал креиран за ову пригоду. Програм се знао више од недељу дана  унапред тако да је сваки учесник могао, на основу апстракта или филма, да одабере једну од многих тема која се представљала у одређеном временском термину. Будући да су и говорници и слушаоци долазили са буквално сваког континента, организатори су свој део посла урадили беспрекорно да би све функционисало са што мање проблема.  Детаљна упутства су нам помогла да најпре конвертујемо време и на основу тога преузмемо програм за своју временску зону. Регистрацијом се аутомаски стекло право на коришћење услуга појединих веб-алата, а на крају је чак организована и томбола за све учеснике који су попунили помало захтеван упитник о начинима оцењивања и вредновања и тиме ушли у избор за вредну главну награду – ај-пед (iPad)

ПРуП - Професионални развој у пиџами
 
Већина предавања и радионица је започињала мапом света где је сваки учесник имао задатак да превуче једног од смајлија до места на карти одакле долази и тако се одмах, графички, приказала глобална заступљеност присутних. Затим су учесници на месту предвиђеном за чет уписивали одакле долазе, колико је сати у земљи у којој се налазе, какво је време, итд...  Једном приликом чак смо прекратили време до почетка вебинара заједничким решавањем укрштених речи из енглеских новина Гардијан,  и тиме се створио осећај присности и припадности, али и, по речима предавача, демонстрирала ефикасност колективног знања. Неки су своја предавања држали са покретне траке за трчање у свом стану, неки их слушали кувајући ручак или га конзумирајући, неки у сред ноћи, а неки у нормално доба дана. Учешће је некад било пасивно, помало и досадно, а некад веома  занимљиво и интерактивно. На вебинарима се могло учествовати путем  опција за приказивање насмејаног лица, смајлија, подизањем руке, аплаузом, бирањем опције за потврдан или одричан став, а кадкад и уписивањем одговора на површину ,беле табле' или постављањем питања путем текстуалног или аудио чета. Због чињеница да је свако овоме симпозијуму могао да присуствује из своје куће и онако како му је најудобније, цео догађај је добио неформалан, забаван надимак Пи-џеј пи-ди (PJ PD) – професионални развој у пиџами.



Тријумф технологије и организације
 
Техника је у највећој мери испунила своју сврху и готово сва предавања којима смо присустволе су успешно одржана, са понеким и привременим губитком слике или тона, али све проблеме су модератоти у најкраћем року и ефикасно решавали. Они су, иначе, били од огромне помоћи предавачима пратећи све коментаре и питања у току вебинара, одговарајући на њих или скрећући предавачу пажњу, решавали техничке проблеме или прослеђивали линкове. Потврдило се оно што је пре свог предавања рекао Џоел Џозефсон (Joel Josephson): Ово је тријумф организације и технологије!

Забележите у свој календар следећу конференцију
 
Ово што следи су прикази и наши утисци о вебинарима које смо успеле да одслушамо у току три динамична и узбудљива дана.  Жао нам је што смо успеле да препознамо тек по неког учесника из наше земље, да будемо прецизније три, али се надамо да ће нас наредном приликом, највероватније у новембру, бити много више и тиме и овај блог и прикази на њему много богатији. Преко ове хипервезе можете погледати снимке свих вебинара.

И, не заборавите на следећу конференцију! Забележите је у свој веб-календар.



Нема коментара:

Постави коментар

Унесите свој коментар, предлог, питање, искуство...